FNsP Jána Adama Reimana v Prešove znižuje svoju zadlženosť

29.07.2004 Celý región

Celkové záväzky Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Jána Adama Reimana v Prešove činili k 30. júnu t. r. vyše 1 miliardu 340 miliónov korún. Dlhy voči ...
Celkové záväzky Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Jána Adama Reimana v Prešove činili k 30. júnu t. r. vyše 1 miliardu 340 miliónov korún. Dlhy voči dodávateľom z toho predstavovali sumu 375 miliónov Sk a podlžnosti na zákonných odvodoch 457 miliónov korún. Zverejnili to 27. júla na tlačovej konferencii v Prešove členovia vrcholového manažmentu FNsP.

Riaditeľ FNsP Peter Biroš uviedol, že \"trend poklesu zadlženosti napríklad od januára tohto roku až po ten koniec júna je asi z tri a pol percenta na jedna celá štyri desatiny percent\". Pomohlo viacero opatrení. \"V priebehu posledných dvoch rokov sme prepustili asi tristo zamestnancov plus sa niektoré oddelenia dostali do privátnej sféry, čo výrazne pomohlo zracionalizovať chod tejto nemocnice, \" konštatoval. Poznamenal však, že zariadenie je \"na hrane\". Pri 1479 posteliach má 2180 zamestnancov, čo je koeficient 1, 67, pritom trend v krajinách Európskej únie sú dvaja zamestnanci na jedno lôžko.
FNsP zriadili k 1. septembru 2002 z nemocnice tretieho typu v Prešove po tom, čo v rámci Prešovskej univerzity založili fakultu zdravotníctva (FZ). V súčasnosti má FNsP šesť kliník - chirurgie, detského lekárstva, internú, gynekológie, kardiológie, urgentnej medicíny a úrazov ej chirurgie. Ráta sa, že ak FZ rozšíri počet akreditovaných študijných odborov z terajších dvoch na päť, tak sa rozšíri aj počet kliník vo FNsP o ďalších päť.
Biroš vysoko ocenil premenu zariadenia na fakultnú nemocnicu, pričom proces stále nie je dokončený. Podľa neho vzrástla celková cena zariadenia, ale premietlo sa to aj do cenníkov za jednotlivé zdravotnícke výkony od zdravotných poisťovní.
FNsP sa v posledných týždňoch podarilo získať asi 25 miliónov Sk z grantovej schémy základná infraštruktúre štrukturálnych fondov EÚ. Peniaze budú použité na zatepľovanie a výmenu sanitačného zariadenia v pavilónoch, kde sídli onkologické a interné oddelenie. Zdroje EÚ činia až 95 percent.

(jj)
 

Vyberte región